“De Volharding der Herinnering”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           (veelmeer bekend onder : “Weke Zakhorloges”)

Dit werk is door Salvador Dali (Spanje) gemaakt in 1931. De weke uurwerken symboliseren het verlopen van de tijd, waardoor het geheugen langzaam verdwijnt richting de mysterieuze horizon. Dali  werd toentertijd duidelijk beïnvloed door Albert Einsteins dogma (van de relativiteit = betrekkelijkheid van de tijd).                                                                                                                                                                                                                                                  De grootte van zijn doek (30 x 25 cm) is gelijk aan mijn “plagiaat” en dus veel kleiner dan men in t’algemeen denkt. Het hangt thans in het Museum of Modern Art (MoMa) in New York. De surrealistische droomwereld van Dali, is geschilderd in de ambachtelijke precieze stijl, die zijn handelskenmerk werd.

Het landschap is dat van de rotsachtige Catelaanse Noordkust. Het uitzicht is vanuit het huis van Dali in Port Lligat (10 km ten noorden van Barcelona), enwel op de Cap de Creus. Deze keiharde rotsen verwijzen naar het oorspronkelijke (kei)harde “IK”. De zakhorloges , die ooit stevig zijn geweest, hangen slap als dode mensen en de wijzerplaat is zo vormloos als overrijpe kaas. Dit symboliseert het einde van de tijd, het einde van het leven. Het leger zwarte mieren zwermt over het karkas van het oranje uurwerk (links-onder) , bezig het enige uurwerk dat nog hard is, te verteren. Het groteske, kwal-achtige monster verbeeldt Dali zélf. Ook hij ligt daar slap, levenloos en walgelijk.

De symboliek achter het “verhaal” van dit – meest bekende – schilderij van Dali, is derhalve het verwijzen naar : De genadeloosheid van de tijd en de onwaardigheid van de dood”.

                                                                                                                                            (© Marten)