117-acryl-beatrix-75-jaarOver Kijkkunst en Koopkunst en "de dingen die voorbij gaan"

Kunstbeleving varieert van sfeerbepalende wandbekleding (Langsloopkunst), via interesse opwekkende creatieve uitingen (Kijkkunst), tot het genieten van een prominent aanwezig kunstobjekt voor permanente genotsbeleving (Koopkunst).

Kijkkunst hangt veelal op een "vreemde" locatie, niet zijnde de eigen leefomgeving.      De doelstelling is meestentijds : "kort vermaak". Kijkkunst wordt door de beschouwer na slechts luttele ogenblikken "kunstkijken", reeds ervaren als bijv. mooi, technisch knap, herkenbaar, creatief, kleurrijk en soms als schokkend óf bijv. "die kunstenaar is gestoord" en "dat geklieder kan een aap óók", enz. Het kunstkijken vraagt bij Kijkkunst wél om er in één keer goed naar te kijken, vaak in combinatie met de titel van het werk (en er soms naast weergegeven tekst). Daarna loop je gewoon weer door naar het volgende kunstwerk.

Koopkunst daarentegen haal je (daarna) binnen in je eigen leefomgeving en je wenst dat het daar ook langdurig deel van uit gaat maken. Om er dagelijks met plezier een blik op te kunnen werpen en om het kunstwerk herhaaldelijk te kunnen "herbeleven".

M@rten)

P4103798lichterbijgesn.2 -_640pixs 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Het essentiële aan kunst is vreugde beleven, aan het schenken van vreugde"  (M.Baryshnikov)

Marten is (technisch) gevormd en (o.a. compositair) “gepolijst” aan de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten in Laren. Hij beoogt en stimuleert de beschouwer ook eens “out-of-the-box” te leren kijken.

Naast aanwijzingen door de titels, legitimeert hij zichzelf bij een aantal werken bovendien door zijn “innerlijke roerselen”, middels een gedicht/tekstje, toe te lichten (zie "Uitgelicht")